De wereld is nog nooit zo klein geweest. Binnen een paar uur kan je voor een prikkie al aan de andere kant van de wereld staan. In mijn ogen een gigantisch pluspunt van de moderne tijd, maar, reizen brengt natuurlijk ook wat uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld wat betreft voedingsvoorkeuren. Voor mij is reizen als veganist echt niet altijd makkelijk geweest.
Zoals velen van jullie weten ben ik afgelopen februari met mijn vriend op wereldreis vertrokken. Na twee maanden in Zuid-Amerika hebben we wegens persoonlijke omstandigheden een tussenstop gemaakt in Nederland van 2 maanden, waarna we in Azië de reis weer hebben opgepakt. Ik heb al veel landen gezien inmiddels en overal verschillende dingen ervaren met betrekking tot het veganistisch eten. Maar begrijp me niet verkeerd, er komt nog wel het een en ander kijken bij het reizen als veganist.
Ik moet zeggen dat het over het algemeen een enorme uitdaging is geweest om te reizen als veganist, met name veroorzaakt door ons krappe budget van maximaal 25 euro per dag, samen, om van te slapen, eten, reizen en leuke dingen te doen. Gelukkig werd ik iedere maand wat creatiever en werd het dus iedere maand wat makkelijker. In de stad vind ik bijvoorbeeld met behulp van HappyCow in de meeste landen wel restaurants waar vegan gerechten op de kaart staan. Deze restaurants liggen echter helaas altijd in een van de hoogste prijscategorieën.
Vooral in Japan, waar ik dit momenteel schrijf, heb ik de afgelopen 4 weken heel veel moeite moeten doen om veganistisch te blijven eten. Ik heb zelfs een aantal keren, uiteraard zonder het te weten en tegen mijn zin in, vlees én vis binnen gekregen! Om nog maar niet te spreken over de smaakneutrale dierlijke producten die ik waarschijnlijk ook wel naar binnen heb gewerkt… Want oh, wat is het ontzettend lastig in een land waar je geen enkele letter op de ingrediëntenlijst kunt ontcijferen, en waar minder dan 5% van de bevolking een paar woorden Engels spreekt. En dan moet je nog hopen dat dit net die personen zijn die weten wat veganisme inhoudt… Kan je je kansen al een beetje inschatten?
Gelukkig heb ik na al die maanden reizen wel een aantal tips kunnen verzamelen om jouw zoektocht naar veganistisch eten in het buitenland wat makkelijker te maken. Nieuwsgierig geworden naar onze reis? Neem dan ook eens een kijkje op onze blog One Sick Dream!
Tip 1: HappyCow!
Natuurlijk kennen jullie deze app allemaal al, maar voor mij is het echt een lifesafer soms, dus ik wil het toch nog een keer extra benadrukken. Ik heb geleerd om ook eens de reviews te lezen in de app bij het bepalen van een restaurant. Soms is er namelijk heel weinig aanbod en dan wil het nog wel eens zo zijn dat restaurants niet erg goed gecontroleerd zijn. Zo las ik over 1 restaurant in Japan dat alles wel veganistisch is, behalve de visbouillon die ze overal aan toevoegen (!), wat dus niet in de restaurantbeschrijving van HappyCow stond. Soms hoor je ook achteraf pas, bijvoorbeeld van een local, dat restaurants liegen over hun ingrediënten. Dit maakte ik mee in Nepal, waar ze het blijkbaar niet zo nauw nemen met de risico’s van bepaalde allergenen in de voeding stoppen… Ik at hier heerlijke, fluffy pannekoeken, die volgens mijn gastheer in het hostel van die avond net als veel dingen als vegan op de kaart stonden maar eigenlijk niet vegan zijn. Een restaurant wil hiermee meer publiek trekken maar ze kunnen het zich eigenlijk niet veroorloven om veganistische ingrediënten te gebruiken. Een zware teleurstelling. Let dus altijd zelf goed op en lees reviews. Het is de moeite waard om de betaalde versie van de app te nemen zodat je toegang hebt tot meer reviews.
Tip 2: Lokale simkaart met internet
Op reis is internet je beste vriend. Natuurlijk om bovenstaande app te gebruiken, maar ook vertaalapps werken veel beter en je hebt de mogelijkheid om plaatjes op te zoeken om dingen makkelijker duidelijk te maken. Overigens bestaan er ook leuke aanwijsboekjes die je mee kunt nemen voor gebieden waar jouw simkaart je even in de steek laat (daar moet je namelijk wel rekening mee houden). Andere apps die je voor offline gebruik voor de zekerheid echt moet hebben zijn Maps.me, google translate en screenshots van vegan paspoorten. Ik maakte sowieso altijd veel gebruik van screenshots voor geschikte restaurantjes die ik in HappyCow had gevonden.
Tip 3: Google Translate
Wat ik tijdens de reis ondervond, is dat naast de vertaalfunctie, de camerafunctie van Google Translate ook offline werkt, mits je beide talen hebt gedownload en de camera eerst een keer hebt gebruikt om iets in deze taal te vertalen. Je kunt geen foto maken maar je ziet wel de real life vertaling als je de camera van jouw telefoon voor het product houdt. Je moet het product en je telefoon wel super stil houden, want de vertaalresultaten verspringen steeds. Ik denk dat dit het beste werkt van de vreemde taal naar Engels, en niet naar Nederlands. Ben je online dan kan je natuurlijk gewoon in de app een foto nemen en het deel wat je wilt vertalen selecteren. Werkt ideaal! De vertaling is vaak heel onlogisch maar bij ingrediëntenlijsten werkt het redelijk. Alleen E-nummers (of een dergelijke stof buiten de EU) kan de app niet vertalen uiteraard, dus dit blijft een risico.
Tip 4: Vegan paspoort
De vegan paspoort app is super tijdens het reizen! Het geeft een gedetailleerde beschrijving van het concept veganisme in ontzettend veel verschillende talen. Download of screenshot de bladzijde van het land waar je naartoe gaat en maak voor de zekerheid ook een screenshot van de plaatjes voor als het echt niet werkt. Ik heb helaas wel ervaring dat mensen zelfs na het lezen van de vertaling alsnog dingen als ei in je eten stoppen… Blijkbaar hebben de meeste mensen niet het geduld om alles door te lezen of beginnen ze al met koken nadat ze het denken te begrijpen na het lezen van drie woorden. Vaak staan in kleine, lokale restaurantjes ook vrij oude mensen in de keuken of bediening (vaak sowieso een en dezelfde persoon, haha) en dan kunnen ze ook nog moeite hebben met het lezen van het paspoort op jouw kleine telefoon. Als je een printje kunt bemachtigen van het paspoort op A4 formaat is dit zeker geen slecht idee. Een ‘echt’ vegan paspoort kan je hier scoren. Een gratis digitale versie met wel 40 vertalingen vind je hier. Klik op de taal om te downloaden.
Tip 5: Een testpersoon!
Oke, dit zou echt je allerlaatste optie moeten zijn. Je hebt alle keuzes doorgelopen en één enkel product gevonden wat waarschijnlijk aan jouw voorwaarden voldoet. Als dit niet vegan is heb je vandaag feitelijk niets te eten. Om te voorkomen dat je vol enthousiasme iets in je mond stopt wat toch overduidelijk naar iets dierlijks smaakt, laat je je lieftallige reisgenoot, in mijn geval mijn verloofde, eerst een hap proeven. Natuurlijk heb je zo absoluut geen garantie dat er een product vegan is, maar kan je jezelf in ieder geval ervan overtuigen dat het zo is. Een gevalletje van pure uitzondering en van ‘nood breekt wetten’. Reizen is nou eenmaal een beetje flexibel wezen…
Tip 6: Het strenge dieet
Is echt niets veilig, bijvoorbeeld zoals ik in Japan ervaarde? Hou het dan bij de overduidelijke vegan producten, zoals verse groenten en fruit. Meestal is blikfruit ook gewoon veilig, mits het niet in een gelei-achtige substantie zit want dan zal er waarschijnlijk gelatine aan toegevoegd zijn. Verder zijn je beste opties; blikken bonen en mais, frietjes, bruin brood, hummus, salades zonder dressing, en pizza als je duidelijk kunt maken dat er geen kaas op mag. Je wordt hier niet vrolijk van, maar je overleeft er wel op.
Tip 7: Facebook
Ja, weer iets online, maar dit sociale platform is ideaal als je langere tijd in 1 land of stad bent. Zoek op facebook naar een groep voor vegans in die stad of, als die niet te vinden is, een groep voor vegans in het land. Je vind in deze groepen altijd wel wat mensen die Engels spreken dus je kunt hier in het Engels al je vragen stellen. Het is ook een goed idee om af te spreken om samen te eten met mensen uit de groep, want waarschijnlijk zitten daar dan ook mensen tussen die de taal van jouw vakantieland spreken. Weet je zeker dat je vegan eten krijgt en heb je ook nog eens een gezellige avond met nieuwe mensen.
Tip 8: Biedt foodstands een alternatief
In Japan wordt werkelijk overal vissaus aan toegevoegd. Naast dat ik het echt niet wil eten om overduidelijke redenen vind ik dit ook nog eens uitermate smerig ruiken. Het is dus vrij makkelijk om dit product te omzeilen, want het ruikt herkenbaar, edsmaar wil je toch iets eten waar normaal gesproken vissaus aan toegevoegd word, zoals die lekkere noodles van dat ene straatkraampje, bied dan een alternatief aan aan degene die jouw eten bereid! Een flesje sojasaus in je daypack doet wonderen. Zo heeft de chef niet het idee hij eten serveert wat totaal niet smaakt, en ben jij gegarandeerd van een visvrije maaltijd. Deze tip is eigenlijk bruikbaar in heel Zuidoost Azië. Let wel op dat het gerecht wat je wilt bestellen niet is gemaakt met bouillon, want dan is de kans groot dat er vis- of vleesbouillon wordt gebruikt. Kies liever geen (noodle)soep maar neem de ‘droge’ variant. Kan je niks veilig vinden? Da kan je altijd nog ergens om witte rijst vragen (in Japan verkopen ze gekookte rijst in iedere convenience store) en daar zelf wat sojasaus overheen gooien. Scoor nog ergens een komkommer, tomaat of wat blaadjes sla en je hebt toch een smakelijke maaltijd.
Tip 9: Lees je in
Het is altijd handig om je van tevoren in te lezen in eetgewoonten en -tradities van een land. Bijna ieder land heeft wel traditionele gerechten die toevallig veganistisch zijn, bijvoorbeeld zijdetofu met sojasaus en gember in Japan. Zorg dat je een foto van dit gerecht hebt opgeslagen op je telefoon met daarbij de naam van het gerecht in de taal van het land waar je naartoe gaat. Zo kan je in de meeste restaurants altijd wel iets bestellen! Het is ook handig om dit te doen met ingrediënten die vaak in de keuken van het land gebruikt worden. In Japan is dit bijvoorbeeld miso soep. Volledig vegan en super lekker om een soepje mee te maken zonder vis- of vleesbouillon. Door het van tevoren op te zoeken en op te slaan kan je het in de supermarkt makkelijk terugvinden.
Tip 10: Check de vegan-friendlyness van je accommodatie
In ons geval boeken we eigenlijk altijd accommodatie in de prijsklasse zonder maaltijden, maar als je de optie hebt voor een of meer maaltijden inclusief, zorg dan zeker dat je een paar dagen van tevoren mailcontact hebt over de mogelijkheden. Een klein beetje liegen garandeert dat je in deze gevallen dat je echt geen dierlijke producten krijgt. Geef in ieder geval aan dat je naast je vegan voorkeuren een allergie hebt voor koemelk, kippenei en boter. Het helpt om tips te geven over producen die je wél mag, zoals sojamelk. Of stuur een kopietje mee van het Vegan Paspoort in hun eigen taal, ideaal! Mochten ze echt niks voor je kunnen bereiden dan kan je altijd vragen of je in ieder geval gebruik mag maken van een koelkast voor het bewaren van jouw zelf meegebrachte etenswaren.
Tip 11: Boek een accommodatie met keuken
Een fijn platform hiervoor is Airbnb. Wij gebruiken dit zelf regelmatig, voornamelijk als we bijvoorbeeld een week op 1 plaats blijven. Omdat we zoveel reizen is het heel fijn om een appartementje met keuken voor jezelf te hebben. Voelt het toch een beetje als thuis. Verder is het voordeel van de eigen keuken natuurlijk wel duidelijk. Je kunt hierop selecteren als je appartementen gaat zoeken op Airbnb. Handig, met deze link krijg je 30 euro korting op jouw eerste boeking!
Tip 12: Eet met mede vegans door te Couchsurfen
Couchsurfing is nog zo’n fijn reizigersplatform. Je kunt hier locals vinden die een gratis slaapplaats aanbieden aan reizigers. Tevens kan je via Hangouts, wat zich binnen de Couchsurfing app bevind, afspreken met locals en reizigers die op tijd moment bij jou in de buurt zijn. Zet in je status dat je op zoek bent naar vegan maaltijden en je krijgt vanzelf passende reacties.
Wisten jullie al dat de meeste van mijn travelfood foto’s op mijn Instagramaccount staan? Zou super zijn als je me volgt! Doe je meteen wat inspiratie op voor jouw volgende reis.
Wat zou jij doen, in een situatie op reis waar je eigenlijk uit fatsoen tegen eten geen nee kunt zeggen? Ik vind dit zelf nog een heel erg lastig punt. Vooral bij traditionele ceremonies zoals op de foto’s hiernaast in Nepal, of als de gastvrouw speciaal voor jou vegan heeft gekookt maar er wegens onwetendheid toch een product in is geslopen wat je niet wilt eten. Ethisch dilemma of gewoon keihard nee zeggen en op je strepen blijven staan?
Lees ook eens deze blogs over vegan eten tijdens een kampeervakantie en vegan eten tijdens een vliegvakantie.
Geef een reactie