In deze blog ga ik in op kampeervakanties waarbij je zelf de mogelijkheid hebt (of kunt creëren) om te koken. Je leert belangrijke voorbereidingen die je moet treffen, wat je mee moet nemen en ik deel lekkere vakantierecepten met je, zodat je straks zelf weet hoe je gezond en vegan kan blijven eten op vakantie.
Door mijn vakantie in de Ardennen afgelopen week schiet het weekmenu met zomerse aanpassingen voor TGH er deze week even bij in. Ik hou er namelijk niet van om jullie recepten te laten maken die ik zelf nog niet heb uitgeprobeerd. Week 6 staat volgende week voor jullie klaar!
Tip 1: Zoek van tevoren uit waar(op) je gaat koken.
Verblijf je in een caravan, vouwwagen, stacaravan of huisje? Dan heb je het makkelijk, waarschijnlijk is er een keukentje aanwezig in je verblijf.
Kamperen met auto en tent? Neem een fatsoenlijk gasstel mee, een grote koekenpan en een kookpan met deksel. Dit is de ideale combinatie. Heb je wat minder ruimte, ga dan voor de koekenpan. Een kleintje kan meestal ook. Ik gebruikte voor 2 personen slechts 1 koekenpan van 24cm doorsnede, meer niet!
Ga je backpacken? Er zijn zeer handige kleine gasstelletjes te koop die licht zijn en weinig plek innemen in je rugzak, bijvoorbeeld deze:
Een boiler heeft ook zijn voordelen. Wat je het handigst vind, een gasstel of een boiler, is een persoonlijke voorkeur. Het voordeel van een gasstel is dat je je eigen pannen erop kan zetten. Je bepaalt dus zelf het formaat en je kunt meerdere pannen gebruiken. Het voordeel van een boiler is dat deze snel je pasta en rijst kookt, maar je kan er geen dingen in bakken en je zit vast aan 1 formaat. Je kan er wel dingen in opwarmen, zoals blikgroenten. Je kan er ook thee, koffie, soep en noodles in maken en water in zuiveren. Wij gebruiken vaak het gasstel tijdens autovakanties en dit soort boiler tijdens backpackvakanties:Geen gasstel? Dan kan je de campings waarop je verblijft uitzoeken op de aanwezigheid van een keuken. Veel campings hebben namelijk een simpele keuken waar kampeerders gebruik van kunnen maken.
Ga je wildkamperen? Dan kan je evt. een kampvuur maken om op te koken. Let wel goed op dat je dit veilig doet en dat het ook mag op de plek waar je kampeert! Je hebt hierbij een afgesloten pannetje nodig. As in je eten is namelijk niet erg lekker.
<– Ik spreek helaas uit ervaring…
Een boiler is trouwens ook erg handig tijdens het wildkamperen, maar je zit dan wel met het formaat en gewicht wat je moet meesjouwen.
Wat ook goed werkt is een blik op het vuur. Laat het deksel bij voorkeur nog dicht, warm het op in het vuur (het etiket brand er vanzelf af) en rol het blik voorzichtig met een stok uit het vuur. Gebruik een dikke stof (bijvoorbeeld badstof) om het blik vast te pakken en open te maken. Blikjes met een treklipje zijn op vakantie het makkelijkst.
Nog meer ruimte besparen? Laat de borden thuis en eet uit de pan!
Met een spork heb je een vork, lepel en simpel mes in 1. Het is gemaakt van hard plastic waardoor je de spork ook kan gebruiken om mee in de pan te roeren.
Ik nam wel nog een aardappelschilmesje en een kartelmes mee om al het snijwerk voor elkaar te krijgen. Een kleine snijplank of een oud bord is dan ook handig. Je kan er echter ook voor kiezen om alleen voorgesneden groenten te kopen, en bijvoorbeeld gedroogde ui en knoflook uit een potje te gebruiken.
Opbergbakjes zorgen ervoor dat je half volle blikken met groenten niet hoeft weg te gooien. Bewaar ze in een goed afsluitbaar bakje en maak ze op tijdens je lunch of diner van de volgende dag. Je kan er ook voor kiezen om grotere porties klaar te maken en een kant en klare maaltijd te bewaren voor de volgende dag. Veel maaltijden zijn ook koud lekker. Handig!
Tip 2: Wat neem je mee?
Koolhydraten
Pakjes voorgekookte rijst, quinoa, bulgur. enz. zijn super handig. Deze pakjes heb je bijvoorbeeld van Zonnatura, Uncle Ben’s (express rijst, in heel veel landen verkrijgbaar) en Lima voorgekookte granen- en peulenmix. Zo kan je in 1 pan je hele maaltijd klaarmaken. Bak eerst de ui en knoflook, vervolgens de overige groenten en voeg als laatste het pakje toe.
Heb je alleen een boiler mee? Dan kan je deze pakjes ook gebruiken, maar je kan nu ook je eigen rijst, pasta, e.d. koken. Neem snel kokende producten, zoals glasnoodles, rijstnoodles, instant noodles en snelkookrijst. Couscous is ook zeer geschikt, daar hoef je alleen wat heet water bij te gieten. Zorg dat je het deksel van de boiler niet vergeet, dat maakt het een stuk makkelijker om het water af te gieten en zorgt ervoor dat het water sneller kookt. Groenten bakken is wat lastiger in een boiler, dus gebruik alleen groenten die je moet opwarmen en niet hoeft te bakken, zoals blikken of potten groenten.
Groenten
Makkelijk mee te nemen zijn blikken of potten groenten, bijvoorbeeld bonen, linzen, mais, erwten, wortelen, tomatenstukjes, eigenlijk kan je alles gebruiken wat je lekker vind.
Hak heeft kleine potjes met verschillende soorten bonen en soms ook mais in 1 potje. Zo breng je meer variatie zonder 3 potjes open te hoeven maken. Ook heeft hak bonen en kikkererwten in zak, handig als je je afval zelf mee moet dragen, bijvoorbeeld als je gaat wildkamperen. Of op plekken waar glas verboden is, zoals een festivalcamping.
Verse groenten kan je het beste op je vakantiebestemming kopen. Eventueel kan je voor de eerste 2 dagen van thuis wat meenemen, meestal blijven je groenten niet veel langer goed in een auto die herhaaldelijk opwarmt en weer afkoelt. Een koeltas met vriesfunctie zorgt ervoor dat je groenten iets langer goed blijven. Een koelbox op stroom is ook super handig in de auto of op een campingplaats met stroom.
Smaakmakers
Neem altijd ui en knoflook mee, dit zijn prima smaakmakers en ze blijven vaak lang goed. Wil je niet dat heel de auto of je backpack (en dus al je kleren…) ernaar ruikt, doe ze dan in een afgesloten bakje.
Vertrek niet zonder je favoriete kruiden. Je hebt handige kruidenstrooiers met wel 6 verschillende kruiden erin:
Neem in ieder geval altijd peper en zout mee. Verder kan je het beste van tevoren bedenken wat je graag wilt eten:– Voor een curry neem je currypoeder mee, bijvoorbeeld van Jonnie Boer, en een pakje kokosmelk
– Voor een pasta Italiaanse kruiden
– Voor taco’s of wraps taco-kruiden
– Voor nasi of bami uiteraard nasi-, of bamikruiden.
Overige smaakmakers, afhankelijk van je gerecht: pesto, sojasaus, ketjap, bouillonblokjes (om mee te koken met je pasta/risotto/e.d.) en sambal of chilivlokken.
Vetten
Als je een actieve vakantie hebt zijn goede vetten een super energiebron. Denk aan avocado, noten en zaden, lijnzaadolie en kokosolie. De laatste twee kan je gebruiken om in te bakken, kokosolie kan je zelfs ook op brood smeren en lijnzaadolie kan je door de salade roeren.
Tip 3: Wat eet je als ontbijt en lunch?
Eén tip heb ik al eerder met jullie gedeeld; bewaar restjes eten in een bakje. Als je een grote pan hebt kan je het beste grote porties koken en restjes bewaren in een afsluitbaar bakje. Je avondeten van vandaag is morgen vaak prima om koud als lunch te eten. Of warm het nog snel even op. Je kan het natuurlijk ook weer als avondeten eten.
Verder kan je natuurlijk gewoon brood eten. Dit is makkelijk mee te nemen op een dagtocht als je het ’s ochtends alvast smeert. Vergeet dan niet om een rolletje boterhamzakjes mee te nemen. Als beleg neem je afsluitbare potjes of blikjes mee die wat langer houdbaar zijn buiten de koelkast. Bijvoorbeeld Zonnatura appelstroop (deze is suikervrij), pindakaas of notenpasta en vegetarische paté.
Heb je een koeltas of koelbox mee? Dan kan je ook nog jam en groentespread meenemen. Vers fruit is ook lekker op de boterham, bijvoorbeeld banaan of aardbeien.
Niet zon fan van brood? Als ontbijt kan je ook kiezen voor houdbare plantaardige melk met muesli of havermout en gedroogd fruit, noten en zaden. Voeg nog wat vers fruit toe en je hebt de hele ochtend geen honger meer. Bespaar ruimte en eet uit de opbergbakjes die je toch al bij je had.
Als snacks kan je noten, zaden, gedroogd en vers fruit natuurlijk ook eten. Maar denk ook eens aan rijstwafels, crackers, Nakd repen en havermoutkoekjes van de Action als tussendoortje. Een stukje pure chocolade met kokosbloesemsuiker is ook wel eens lekker, zeker als je de verleiding van die Magnum moet weerstaan!
Tip 4: Vakantierecepten
Ontbijt
– Havermelk met Zonnatura muesli, gedroogde bananenschijfjes en rozijnen
– Rijstmelk met havermout, verse aardbeien en hazelnoten
– Amandelmelk met verse mango, geroosterde havermout, gepofte quinoa, rozijnen en kokos.
Lunch
– Sandwich met Zonnatura vegetarische paté en schijfjes komkommer
– Sandwich met groentespread en cherrytomaatjes
– 3 rijstwafels met appelstroop en jam
– 2 spelt crackers: één met kokosolie en pindakaas en één met kokosolie, cacaopoeder en een klein beetje kokosbloesemsuiker.
Diner (recepten voor 2 personen)
– Pakje Lima vegi mix gember, wilde rijst en soja met 1 ui, 2 teentjes knoflook, half blik groene bonen, 1 zoete puntpaprika, half doosje champignons, 1 bolcourgette, sojasaus, peper en zout.
– Pakje Zonnatura quinoa met linzen met 1 ui, 2 teentjes knoflook, half blik groene bonen, 1 zoete puntpaprika, half doosje champignons, pesto, peper, zout en sambal.
– Pakje Uncle Ben’s express rijst op mediterraanse wijze met 1 ui, 2 teentjes knoflook, halve zak Italiaanse wokgroenten, Italiaanse kruiden, peper en zout.
– Wraps met een vulling van 1 ui, 2 teentjes knoflook, half bakje vegetarisch gehakt, 1 potje Hak bonenmix kikkererwten/mais, 1 klein blikje erwten en wortelen, 2 tomaten, tacokruiden, peper en zout.
– Pasta met 1 ui, 2 teentjes knoflook, half bakje vegetarisch gehakt, 1 blik tomatenstukjes of 1 pakje passata, halve zak Italiaanse wokgroenten, Italiaanse kruiden, peper en zout.
– Rijstnoodles met 1 ui, 2 tenen knoflook, sojasaus, halve zak Oosterse wokgroenten, handje pinda’s, sambal, peper en zout.
– Rijst met 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 blik kikkererwten, halve zak Oosterse wokgroenten, 1 pakje kokosmelk en Jonnie Boer currykruiden.
Tip 5: Checklist
Oke, dus wat moesten we nu ook alweer meenemen?
– Potten of blikken (met treklipje) met groenten
– Evt. verse groenten en fruit voor de eerste paar dagen.
– Gedroogd fruit, noten en zaden
– Muesli , havermout en/of brood
– Houdbare plantaardige melk
– Houdbaar beleg
– Koeltas of koelbox met koelelementen met daarin evt. flesjes water en beleg uit de koeling. Vers fruit kan je ook het beste koel bewaren.
– Gasstel met koekenpan en/of boiler/kookpan
– Evt. borden, of eet uit de pan of uit een bewaarbakje
– Spork
– Aardappelschilmesje en kartelmes
– Evt. een snijplank of een bord wat beschadigd mag worden
– Evt. boterhamzakjes
– Opbergbakjes
Ook handig:
– Afwasspullen. Ik neem altijd een klein teiltje mee met een bakje afwasmiddel, een afwasborstel en een theedoek. Evt. kan je ook nog een spons, een vaatdoek en een handdoekje meenemen. Het teiltje is handig om in de auto je vuile vaat in te bewaren en later om natuurlijk in af te wassen. Die wasbakken op de camping zijn nou eenmaal meestal niet al te fris.
– Een aansteker of lucifers om je kookstel/boiler aan te krijgen en voldoende gas.
– En vergeet natuurlijk je kampeerspullen, toilettas, e.d. niet!
Fijne vakantie! Als jullie nog vragen hebben hoor ik het graag.
Liefs, Milou
Geef een antwoord