Een heerlijk rijkgevuld soepje is altijd lekker. Zeker als je eens geen zin hebt in het standaard aardappels-groenten-vleesvervanger. In Marokko kunnen ze soep maken als geen ander. Dit recept voor Marokkaanse harira is veganistisch, lactosevrij, glutenvrij en heel erg lekker!
Op onze wereldreis afgelopen jaar hebben mijn vriend en ik als laatste Marokko aangedaan. Een prachtig land met een rijke eetcultuur waar we volop van geproefd hebben. Het was soms een uitdaging om veganistische maaltijden te vinden want het is een ontzettend vleesland, maar als ik ze dan eindelijk vond waren ze het wachten ook wel waard! Van msemen als ontbijt (Marokkaanse griesmeelpannekoeken) tot harira als lunch en couscous of tagine als avondeten. Heerlijk! Overigens aten wij deze Marokkaanse tomatensoep, ofwel harira (zeg: hareera), ook als diner of midnight snack. Eigenlijk kan dit dus altijd. Houd mijn website in de gaten als je ook benieuwd bent naar het recept voor msemen!
Dit recept is bedoeld als hoofdmaaltijd tijdens bijvoorbeeld het avondeten en is daarom rijk gevuld met kikkererwten, rijst en linzen. Wil je de soep liever licht houden en als lunch of tussendoortje eten? Laat dan de rijst weg en maak een keuze tussen kikkererwten of linzen.
De soep is ideaal om in grote hoeveelheden te maken als je bijvoorbeeld veel gasten krijgt, als je de rest van de week niet zo veel tijd hebt om te koken of gewoon als je morgen een lekkere lunch wilt. Stukje geroosterd brood erbij en klaar. De soep is trouwens ook goed in te vriezen. Let op: bij het verwarmen van afgekoelde soep de soep niet aan de kook brengen.
Je kunt deze soep zien als een soort stoofpotje. Het lekkerste is om de tijd te nemen om de soep te bereiden zodat alle smaken van de ingrediënten volledig tot zijn recht komen en alle ingrediënten tot moes zijn gekookt. Zo krijg je een dikke maar gladde soep, zoals harira bedoeld is. Reken hier zo’n anderhalf uur voor, voorbereidingstijd niet meegerekend.
Niet zo veel tijd? Twee tips:
- Pureer de bleekselderij met de gezeefde tomaten in een blender. Voeg daarna de uien toe en blend kort zodat de ui fijn gesneden is. Voeg tegelijk met de eerste helft van het bouillon toe aan de soep.
- Voeg de rijst en linzen tegelijk met de tweede helft van het bouillon toe. Kook zo lang als op de verpakking van deze producten staat. Dan even de staafmixer erdoor, kikkererwten in de soep opwarmen en klaar!
Benodigdheden
- Snelkookpan
Heb je geen snelkookpan, dan moet je wellicht wat meer water gebruiken om ervoor te zorgen dat de soep niet teveel indikt en aanbrand terwijl je wacht tot de rijst en de linzen gaar zijn.
Ingrediënten voor 2 personen (als hoofdmaaltijd)
- 1 liter water
- 2 groentebouillon blokjes
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 tenen knoflook, fijn gesneden of geperst
- 1 rode ui, fijn gesneden
- 2 cm verse gember, fijn gesneden
- 4 kleine wortels, geschrapt en in stukjes gehakt
- 2 stengels bleekselderij, gesneden
- 1 blikje gepelde tomaten
- 3 tl gemalen kurkuma
- 1 tl kaneel
- 2 tl gedroogde koriander
- 3 tl paprikapoeder
- Peper en zout naar smaak
- 4 eetlepels gezeefde tomaten
- 3 eetlepels gedroogde linzen
- 3 eetlepels ongekookte rijst
- Evt. maizena
- 400 g voorgekookte kikkererwten, gewassen
- Handvol verse peterselie
- Halve citroen
- 4 dadels, gesneden
Bereidingswijze
- Maak alvast bouillon door het water te koken en de bouillonblokjes hierin op te lossen. Gebruik hiervoor niet de soeppan want die heb je dadelijk nodig.
- Verhit de olijfolie in de soeppan en bak daarin kort de ui, knoflook en gember.
- Voeg de wortels, bleekselderij, gepelde tomaten en de kruiden toe en bak 5 minuten mee. Hak de gepelde tomaten een beetje fijn in de pan.
- Voeg de helft van het bouillon toe. Sluit de pan goed af, breng op temperatuur en kook de soep 20 tot 30 minuten.
- Haal de pan van het vuur, haal de druk eraf en open de pan.
- Voeg de gezeefde tomaten, de linzen en de overige bouillon toe.
- Sluit de pan goed af, breng op temperatuur en kook de soep nogmaals 30 minuten.
- Haal de druk van de pan, open voorzichtig en voeg de rijst toe.
- Roer even door, sluit de pan weer af, breng op temperatuur en kook nog 15 minuten.
- Haal de druk van de pan, open voorzichtig en pureer de soep met de staafmixer.
- Proef de soep en voeg evt. nog wat extra kruiden toe indien nodig.
- Harira is een maaltijdsoep, dus deze mag vrij dik zijn. Is de soep nog niet dik genoeg naar jouw smaak, maak dan een glad papje van een paar eetlepels soep en een eetlepel maizena en voeg dit toe aan de soep.
- Pureer de soep nogmaals met de staafmixer.
- Voeg de kikkererwten toe en verwarm 10 minuten mee.
- Schep de soep op en versier met wat peterselie.
- Serveer de citroen en stukjes dadel bij de soep. Dit is de manier waarop je harira in Marokkaanse restaurants geserveerd krijgt. Knijp indien gewenst de citroen uit boven jouw bord en roer goed door. Persoonlijk vind ik dit zure altijd erg lekker in harira.
Besaha!
Meer internationale recepten? Wat dacht je van Nepalese dal bhat met rijst, linzensoep en curry.
Geef een reactie