Het is weer die tijd van het jaar, de eerste warme dagen hebben we achter de rug en de eerste BBQ’s dus ook. Leuk! Maar wat moet je als vegan nou eten? Geen paniek, je hoeft niet te overleven op een blaadje sla. Met deze tips maak jij menig vleeseter jaloers op jouw bordje vol lekkers 😉
Tip 1: Vleesvervangers
Er komen tegenwoordig steeds meer vegan vleesvervangers op de markt. Waar je op moet letten is of een vleesvervanger vegan is of vegetarisch. Bij de meeste merken is het verschil duidelijk te zien. Bij de producten van Tivall staat er bijvoorbeeld een groen blaadje met de tekst ‘vegan’ op de voorkant van de verpakking. Bij Vivera zijn de verpakkingen met gele letters vegetarisch en die met blauwe letters vegan (plantaardig noemen zij het zelf). Van Valess en Quorn heb ik nog nooit een vegan product gespot helaas.
Of vleesvervangers ook daadwerkelijk zo goed voor je zijn weet ik niet. Zoals alles moet je ook vleesvervangers met mate eten. Bij een BBQ eet je al snel te veel, dus zorg dat je ook voldoende groenten, fruit en brood hebt om van te smikkelen. Zo voorkom je dat je aan het einde van de avond 10 vegan burgers achter de kiezen hebt… Maar om jou het eeuwige etiketten-lezen-in-de-winkel te besparen, hier een rijtje met vleesvervangers die sowieso vegan zijn.Â
- Tivall Vega Schnitzel
- Tivall Vega Linzenburger
- Tivall Falafel
- Tivall Kikkererwtenburger
- Tivall Quinoa boerenkool & broccoli burger
- Tivall Vega Nuggets
- Tivall Bulgur burger
- Tivall Vega gegrilde hamburger (let op: de luxe burger is niet vegan)
Let op: Tivall Groenteburger en groenteballetjes klinken vegan maar zijn het niet!
- Vegetarische Slager kipnuggets
- Vivera Spicy Bean Burger
- Vivera Groene Bonen Burger
- Vivera Pompoen Zoete Aardappel Burger
- Vivera Champignon Paprika Burger
Een uitgebreid Vivera assortiment vond ik bij Hoogvliet. Ook bij Boon’s Markt verkopen ze dit merk.
Er zijn nog veel meer vleesvervangers op de markt, maar hiermee kan je in ieder geval even vooruit. Maar natuurlijk eten we niet alleen vleesvervangers, lees snel verder!
Ook kan je heel makkelijk zelf lekkere groenteburgers maken. Het internet en vegan kookboeken staan bol van de recepten. Vooral home made linzenburgers en bietenburgers zijn erg populair. Of wat dacht je van deze amarant-linzenburgers?
Tip 2: Fruit & veggies
Groenten zijn lekker, je zit er snel vol van en ze zijn super gezond. Nog een voordeel, je kan er super vrolijk gekleurde shaslicks van maken 🙂 Zeker net zo lekker als de varianten met vlees ertussen. Met fruit erbij zijn ze soms nog lekkerder. Prik bijvoorbeeld de volgende varianten eens bij elkaar op een stokje:
- 3 kleuren paprika’s, champignons en ui
- Zoete punt paprika, ananas en courgette
- Wortel, champignon, courgette
- Aardappel, aubergine, groene asperge
- Ananas, appel, peer
- Liever ‘vlees’ aan je spiesje? Maak dan de tofu uit dit recept en prik die aan een stokje samen met je favoriete groenten.
- Of gebruik Vivera Plantaardige kipstukjes. Hiervan kan je met shoarmakruiden lekkere shoarma maken. Prik de gemarineerde stukjes aan een stokje met stukjes ui en rode paprika ertussen.
Natuurlijk kan je behalve spiesjes ook nog groenten grillen op de bbq, zoals plakken aubergine, courgette of aardappel. Een maiskolf doet het ook goed op het rooster van de bbq. Gevulde groenten zijn tevens heerlijk, bijvoorbeeld champignons gevuld met knoflook of vegan kruidenboter, een halve paprika gevuld met hoummous of een halve ananas gevuld met gele curry (risottorijst gekookt in kokosmelk met gele curry kruiden en wat extra kokos). Of pof eens een (zoete) aardappel ingepakt in zilverfolie. Je kan deze zo tussen de kolen gooien. Het duurt 15-20 minuten voor hij gaar is. Serveren met wat vegan kruidenboter, peper en zout. Heerlijk!
Een lekker toetje maken? Van diepvrieskersen (incl. sap), banaan, sinaasappel en wat blikfruit op sap kan je heerlijke fruitpunch maken. Eigenlijk kan je alle fruit gebruiken wat je lekker vind. Ik gebruik wel altijd kersen met sap voor de basis. Voeg wat rode wijn toe voor een lekkere cocktail. Ook een banaan in aluminiumfolie is een erg lekker toetje van de BBQ.
Tip 3: Brood & dips
Veel brood is gelukkig vegan, zo ook de meeste stokbroden en pitabrood. Zachte bolletjes bevatten vaak melk maar deze zie je ook niet zo snel terug bij een BBQ. Wil je een hamburgerbroodje maken, dan ben je vaak beter af met een hard broodje. Met een kaiserbroodje kan je ook een heerlijk vegan broodje hamburger maken. Of wat dacht je van twee portobello’s om je hamburger tussen te doen? Super gezond en erg lekker, maar als je chique gezelschap hebt is dit niet het makkelijkst eetbare ‘broodje’ ;).
Meestal gaat het mis bij de dips; kruidenboter, knoflooksaus, aioli, tzaziki, het zal je zeker niet verbazen als deze producten op tafel komen te staan. Gelukkig kan je dit allemaal zelf maken, maar dan in een vegan variant. Ook satésaus zien we vaak op een bbq, dit is gelukkig meestal vegan. Vraag voor de zekerheid even of het niet met melk is aangemaakt.
- Kruidenboter: neem vegan halvarine (bijvoorbeeld Alpro) en meng daar kruidenbotermix doorheen, bijvoorbeeld deze van Verstegen. Op de verpakking staat in welke verhouding je het moet toevoegen. Super makkelijk, super snel en lekker vers.
- Knoflooksaus: Meng 1/2 el citroensap met 1/2 tl kokosbloesemsuiker of ahornsiroop, 3 tenen verse knoflook (gedroogde kan ook), 125ml vegan suikervrije yoghurt (bijvoorbeeld sojayoghurt of kokosyoghurt), 3 el vegan mayonaise (bijvoorbeeld Remia Mayolijn), 1 el gesnipperde verse bieslook en 1 el gesnipperde verse peterselie. Breng op smaak met peper en zout en evt. nog wat suiker/siroop of citroensap.
- Aioli wordt vaak gemaakt met eidooiers, maar gelukkig niet altijd. Gebruik bijvoorbeeld dit recept en vervang de mayonaise door vegan mayonaise. Klaar is kees!
- Tzaziki is ook heerlijk. Natuurlijk weer heel makkelijk vegan te maken door het gebruik van soyayoghurt of kokosyoghurt. Wees niet bang dat je tzaziki naar kokos gaat smaken, de knoflook en komkommer overheersen de smaak van kokos gemakkelijk. Voor tzaziki meng je naar smaak geraspte komkommer, yoghurt, dille, knoflook, peper en zout.
- Nog andere dips die je kan maken of kopen zijn bijvoorbeeld hoummous, baba ganoush en groentedip (bijv. van de AH versafdeling of een potje groentespread van Zonnatura). Zet wat in reepjes gesneden komkommer, wortel en bleekselderij op tafel met een bakje cherrytomaatjes en dip away! Je kan hier een heel gezellig plateau van maken voor op tafel.
- Nog een andere must have dip is guacamole. Prak 2 avocado’s fijn, voeg hier een halve gesnipperde rode ui, 2 uitgeperste teentjes knoflook, een halve fijngehakte rode peper en 1 in kleine stukjes gesneden tomaat aan toe en breng op smaak met peper en zout. Smullen!
Tip 4: Salades
Salades worden vaak geserveerd met bijvoorbeeld kip of zalm, en anders zit er wel ei of mayonaise doorheen. Jammer, want vegan salades zijn juist zo lekker. Je kunt eindeloos variëren met de bekende groene salade, maar denk ook eens aan koude of lauwwarme pastasalade, couscoussalade, zelf gemaakte aardappelsalade, enz. Wat receptideeën:
- Was en snijd ijsbergsla klein en doe in een bak. Rooster 3 kleuren paprika reepjes in wokolie in een grillpan. Voeg toe aan de salade. Voeg nog wat sesamzaadjes, sojasaus, peper en zout toe en je hebt een heerlijke en simpele lauwwarme salade. Ook koud lekker.
- Maak een pittige rucola pastasalade met geroosterde pijnboompitjes, gekookte penne, wat knoflookolie, zongedroogde tomaatjes, olijven, verse basilicumblaadjes, peper en zout. Niet zo’n fan van rucola? Je kan ook verse spinazie gebruiken.
- Deze couscoussalade doet het heel goed tijdens een BBQ.
- Natuurlijk is een simpele groene salade met verschillende soorten sla, gehalveerde cherrytomaatjes, stukjes komkommer, citroensap, peper en zout ook niet weg te denken bij de BBQ. Voeg evt. nog zure zilveruitjes of augurken toe voor een oerhollandse salade. Als saus kan je ook curry of ketchup toevoegen. Mis je het eitje door de salade? Van tofu kan je ook heerlijke scrambled eggs maken. Volg bijvoorbeeld dit recept van de Groene Meisjes.
- Rauwkostsalade van geraspte komkommmer, wortel en venkel.
- Frisse salade met in stukjes gesneden bleekselderij, een blikje mandarijntjes op sap incl. het sap, walnoten en wat peper. Evt. kan je nog wat vegan yoghurt toevoegen en munt of dille.
- Witlofsalade. Neem 500g witlof, was deze en snijd in kleine stukjes. Voeg 2 sinaasappels en 2 groene appels toe in stukjes. Voeg 2 handjes rozijnen toe. Evt. kan je de salade nog besprenkelen met wat ahornsiroop en/of citroensap. Lekker fris!
- Rode bietensalade. Neem 250g gekookte rode bietjes in stukjes, 25g zure zilveruitjes (zonder suiker), 25g zure augurkjes in stukjes(zonder suiker), evt. 25g kappertjes, 1 appel in stukjes, evt. 1 peer in stukjes. Meng alles door elkaar en je salade is al klaar.Â
Geniet van de barbecue! En natuurlijk van het heerlijke zomerse weer.
Ik doe graag mee met de facebook actie!
Ik ben onlangs veganist geworden, en was 2 dagen geleden naar een barbeque geweest, alleen laat, omdat het me moeilijk lijkt om tussen vlees vretende mensen te zitten eten, en om al het vlees te zien, bah. Ik ging dus toen de bbq uit was gezet en ik kwam dan met m’n vegan krokketjes en brood etc en heb mn eigen eten gebakken daar. Daarom heb ik deze artikel gekozen. Dit heeft mij nieuwe ideeen gegeven ook vooral voor wanneer ik m’n eigen bbq zal organiseren! Thanks!
Ik leer graag betere manieren elke keer in dit nieuwe levensfase: veganism
En het wordt alleen beter! 🙂
I love it! And I would love to win this price! x
Hoi Gita,
wat ben je goed bezig! En wat leuk dat mijn artikel zo’n inspiratie is 🙂 Laat die lange zomerse dagen maar komen!
Bedankt voor je berichtje en succes met de wedstrijd 🙂
Liefs, Milou