Hmm, deze kokosyoghurt is om je vingers bij af te likken. Zelf gemaakte dingen zijn natuurlijk altijd lekkerder, maar dit is ook nog eens veel goedkoper om zelf te maken dan als je het in de supermarkt koopt. De probiotica is even een uitgave, maar je hebt maar 1 zakje nodig voor 750 ml yoghurt, dus je kan er even mee vooruit.
Ingrediënten
- 3 pakjes kokosmelk, 750 ml totaal
- 1 blok kokoscrème (ook wel santen genoemd), 200 g
- 1 zakje probiotica à 3 gram per sachet. Ik gebruik Orthiflor plus van het merk Orthica. Als je deze groot inkoopt is dat het voordeligst. Tot nu toe heb ik op deze website de goedkoopste gevonden.
Nodig
- 1 (weck)pot van minimaal 750 ml
Bereidingswijze
- Smelt de kokoscrème door deze in de plastic verpakking 15 minuten in heet water te leggen.
- Meng vervolgens de kokosmelk met de kokos crème in een blender tot een gladde mix.
- Roer de probiotica er doorheen met een houten lepel. Gebruik geen metaal, daar kunnen de bacteriën niet tegen.
- Giet het mengsel over in de pot en doe het deksel goed dicht. Zet deze in de oven met alleen het licht aan, zodat de bacteriën in een omgeving staan met een stabiele temperatuur, waarin ze zich kunnen vermenigvuldigen.
- Na 24 uur is je yoghurt klaar! Maak de pot voorzichtig open (kan open springen door gasopbouw) en roer een keer door met een houten lepel. Bewaar de yoghurt in de koelkast. Het fermentatieproces blijft nog langzaam doorgaan. Hoe langer je de yoghurt bewaart hoe dikker het wordt!
- Liever dunne yoghurt? Haal een uurtje voordat je het eet uit de koelkast. Je kunt elke smaak toevoegen aan je yoghurt die je lekker vind: vanille, kaneel, stukjes gedroogd fruit of vruchtensap. De yoghurt is best zuur, door er stukjes gedroogd fruit aan toe te voegen en zo in de koelkast te bewaren krijgt het een lekkere zoete smaak.
- Wees niet bang dat het bederft, de goede bacteriën zorgen ervoor dat dit niet gebeurt!
Ik heb helaas geen oven….hoe kan ik ‘m dan maken of is dat niet op een andere manier mogelijk?
Beste Emmy,
Het gaat erom dat je een constante temperatuur hebt. Deze is denk ik rond de 30 graden in een oven met alleen de lamp aan. Als je op een andere manier zo een stabiele, warm omgeving kan creeëren thuis is het denk ik prima. Ik zal binnenkort als ik het maak de exacte temperatuur van de oven nog even meten.
Hoi Emmy, de temperatuur was inderdaad exact 30 graden in de oven onder de lamp 🙂
Hallo Milou,
Ik heb ooit een yoghurtmachine gekocht, maar gebruikte deze haast nooit, dus is hij naar de kringloop gegaan.
Nu was dat maken van de yoghurt volgens de omschrijving heel eenvoudig door een beetje van de standaard (supermarkt)yoghurt met melk te vermengen. Zo kon je de bacteriecultuur verder kweken. De machine was eigenlijk niet meer dan een bodem die een constante lang temperatuur behield (met element eronder) en deksel en bijgeleverde potjes.
Vraag: zou je ook op deze manier kunnen werken door een beetje kant en klare kokosyoghurt te nemen en mengen met kokosmelk en santen?
Beste Olga,
Dat is een hele goeie vraag. Ik zou zo het antwoord niet weten maar het is zeker de moeite waard om een keer te proberen. Dat ga ik binnenkort eens doen. Laat je het mij ook weten als jij het geprobeerd hebt?
Wat betreft de machine is dat natuurlijk precies hetzelfde als onder de lamp van de oven, dus als je nog wel een oven hebt hoef je de machine niet te missen 🙂
Groetjes Milou
Ben benieuwd of je het nog hebt uitgeprobeerd Milou.
Dat zou echt een boel geld schelen aan de dure probeotica.
Auke
Beste Auke,
Ik heb geprobeerd om mijn zelfgemaakte kokosyoghurt te vermeerderen door er weer kokosmelk en creme bij te doen en het weer 24u onder de lamp te zetten. Het resultaat was een ontploffing in de oven van stinkende kokosmelk.. Dus, ik zou het niet aanraden haha. Maar ik weet niet zeker of het met yoghurt uit de supermarkt hetzelfde werkt. Daar zijn natuurlijk nog wel wat andere dingen aan toegevoegd.
Liefs, Milou
Hey,
Ik maakte de yoghurt klaar, na 24u zag je duidelijke yoghurtstructuur met wel ietwat zurige geur en bovenop de massa ‘vliesjes’ Na een dagje in de frigo was het een vaste/harde massa. Als ik er in geroerd had, kreeg ik een structuur van ‘cottage cheese’ maar droger. Ligt dit aan de dikte van de kokosmelk? Of?
Groetjes Stefanie
Hoi Stefanie,
Wat leuk dat je de kokosmelk gemaakt hebt. Waarschijnlijk ligt dit aan de hoeveelheid kokoscrème (santen) die je erbij doet. Wil je een iets dunnere yoghurt, probeer het dan eens met wat minder kokoscrème.
Liefs Milou
Bedankt voor het recept! Dat scheelt veel geld zo.
Zou ik de pot ook in de slowcooker op ” low’ kunnen zetten denk je?
Hoi Marie louise,
Ik heb zelf geen slowcooker dus eerlijk gezegd geen idee. Je kan het proberen, maar ik verwacht dat het te warm word?
Groetjes Milou
Bedankt, dat zie ik het wel wat er gebeurt 🙂
Groet terug Marielouise
Moet die weckpot open of dicht terwijl hij in de oven staat?
Beste Hans,
De weckpot moet goed dicht zitten! Let wel op de openen na de 24 uur, de bacteriën veroorzaken gasopbouw waardoor het deksel eraf kan springen.
ik heb bij de apotheker probiotica gehaald …
zij zei me nochtans dat ik beter af zou zijn met een “yoghurtcultuur” en dat dat véél goedkoper kwam.
voor de probiotica betaalde ik 20€ voor 5 gram : die heb ik dan uit aparte capsules moeten halen : ze zaten in dagelijkse capsules, dertig in totaal ..;
er zaten 20 miljoen van die beestjes in per capsule
ben je wel zeker dat je hiervoor probiotica nodig had ? er zijn zovele verschillende soorten ook, zei de apothekeres.
zou je kunnen specifiëren welke je precies bedoelt, maw, wat er precies moet inzitten en hoeveel ?
Beste Annemie,
Wat leuk dat je zelf yoghurt wilt maken!
Ik gebruik zelf altijd probiotica omdat hier nooit melkpoeder of andere dierlijke aan zijn toegevoegd, waar dit bij yoghurtculturen vaak wel het geval is omdat deze speciaal gemaakt zijn om op dierlijke producten te kweken. Daarnaast heb ik het ooit op deze manier geleerd, en het beviel mij heel erg goed dus ik heb eerlijk gezegd ook nooit naar andere opties gekeken. Misschien zijn yoghurtculturen inderdaad goedkoper, dat weet ik niet.
Ik heb inmiddels in de blog een link toegevoegd naar de website waar ik de probiotica meestal bestel. Dit is de goedkoopste die ik tot nu toe heb gevonden en als je groot inkoopt ben je voordeliger uit. Als je de link volgt kan je ook precies de samenstelling per sachet zien.
Hopelijk helpt dit je. Als je nog vragen hebt hoor ik het natuurlijk graag. Ik ben ook benieuwd naar het resultaat als je het met yoghurtculturen gaat proberen!
Liefs Milou
Hi Milou,
Ik ben blij dat ik je recept heb gevonden en ik wil het graag zelf uitproberen. Ik gebruik momenteel deze probiotica als supplement (https://bit.ly/2raLlpo), kan ik deze ook gebruiken als probiotica voor dit recept?
Mgv,
Willem
Hi Milou,
Ik wil deze Kokosyoghurt maken 🙂
In je inleiding heb je ‘t over 2 zakjes (á 3 gram) per 750 ml kokosmelk. In het recept staat 1 zakje… Welke used juiste verhouding?
Groetjes, Sabine
Hoi Sabine,
Sorry voor de verwarring! 1 zakje is voldoende. Ik heb het meteen aangepast.
Liefs, Milou
Hallo
Ik heb al een aantal keer kokosyoghurt gemaakt. De eerste keren lukte dat perfect, maar de laatste keren mislukt hij constant (ondanks dat ik het op dezelfde manier maak). Er komt een vies, bruin schimmelachtig vel op de kokosyoghurt.
Om de yoghurt te maken gebruik ik enkel kokosmelk en de probiotica en plaats deze tot 24u in de yoghurtmaker.
Iemand een idee wat er misgaat?
Hallo Ruth,
Wat vervelend! Ik zou zo niet weten wat er mis gaat.. Misschien de potten een keer steriliseren (uitkoken)?
Succes!
Liefs, Milou
Dank je voor jouw reactie! Ik heb intussen zelf ontdekt dat mijn yoghurtmaker wellicht te warm wordt voor deze kokosyoghurt. In een koelbox met flessen warm water lukt het perfect.
Oh wat fijn! Goede tip en slim bedacht 🙂
Liefs, Milou