Hoi allemaal!
Op de Facebookpagina van Your 50 Days of Green Happiness komen altijd veel artikelen voorbij over verschillende voedingsmiddelen en dat deze wel of juist niet goed voor ons zouden zijn. Zo zijn bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, palmsuiker, kokosolie en olijfolie al veel besproken onderwerpen, want de één zegt dit en de ander zegt dat, je weet toch niet meer wat je moet geloven?
Eigenlijk is er voor alles wat je zelf gelooft (of wilt geloven..) wel een artikel op internet te vinden die dit bevestigd. Zo zijn er bijvoorbeeld artikelen die claimen dat je van het eten van chocolade afvalt, en dat je van het eten van bananen aankomt. Natuurlijk weet iedereen dat fruit heel gezond is, zeker als je wilt afvallen, en dat chocolade daarentegen absoluut een dikmaker is
door het hoge gehalte (en vooral ook de combinatie van) suiker en vet. Maar stiekem willen we natuurlijk graag geloven dat we van chocolade afvallen en dit dus onbeperkt kunnen eten. Daarom slaan social media op hol door het delen van allerlei artikelen die iets claimen wat ons wel goed uitkomt.
Onderscheid maken
Maar hoe weet je nou wat waar is en wat niet? Wederom op de 50 Days Facebookpagina zag ik een gouden tip voorbij komen van een mede-50-dayer. Hier zijn gratis (Engelstalige) cursussen beschikbaar die je online kunt volgen. Zo ook verschillende cursussen over voeding, afkomstig van de Universiteit van Wageningen. Fantastisch! Ik heb me direct ingeschreven en alle lessen van week 1 bekeken.
Wetenschappelijke artikelen
Er is namelijk maar één goede manier om onderscheid te kunnen maken tussen de onzinartikelen en wetenschappelijke (evidence-based) artikelen: je eigen kennis vergroten.
In de lessen van week 1 leer je alles over wetenschappelijke artikelen die vaak gebruikt worden bij onderzoeken over levensmiddelen. En uiteindelijk is het punt dat als uit een artikel niet duidelijk wordt welke onderzoeksvorm hierbij is toegepast en op basis van welke criteria het onderzoek is uitgevoerd, het waarschijnlijk een broodje aap verhaal is.
De ‘chocolade is gezond mythe’
Meestal zijn deze verhalen volledig uit hun verband getrokken, of gebaseerd op een onbetrouwbaar onderzoek. Het verhaal van de chocola wordt toevallig ook uitgelegd. Dit artikel was gebaseerd op een cross-sectional onderzoek. Vanuit bestaande data wordt gekeken hoe twee zaken verband houden, in dit geval gewicht en het eten van chocolade. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van bestaande vragenlijsten (en antwoorden) over voeding en gewicht. Er wordt vervolgens gekeken naar het verschil in gewicht bij de eerste vragenlijst en de laatste, en of deze mensen wel of geen chocolade nuttigen in hun dagelijkse voedingspatroon. Als conclusie kan er dan uitkomen dat de meeste mensen die wel chocolade nuttigen in die periode zijn afgevallen. Echter is er totaal geen zicht op andere omstandigheden. Zo kan het toeval ertoe geleid hebben dat de meerderheid van deze mensen in dezelfde periode ook meer zijn gaan sporten, of op de chocolade na over het algemeen veel gezonder zijn gaan eten. Naar deze omstandigheden wordt niet gekeken, wat het onderzoek niet erg betrouwbaar maakt.
Verdraaide waarheden creëren door details weg te laten
Websites van bijvoorbeeld vrouwenmagazines, en zelfs het nationale nieuws op tv(!) maken hier gretig gebruik van omdat er feitelijk in staat wat ze willen horen. De details over het onderzoek worden weggelaten en de dubieuze conclusies worden als waarheid genoemd in het tijdschrift.
Als andere magazines, websites en social media hier lucht van krijgen verspreid het ‘goede nieuws’ zich als een lopend vuurtje. Wij als zeer goedgelovige consument willen maar al te graag geloven dat dit waar is en doen dit dus ook.
Geloof nooit direct wat je leest
Dat leert ons een wijze les: geloof nooit direct iets wat je leest op het internet. Ga zelf op zoek naar de feiten over het onderzoek waar een artikel op gebaseerd is, vaak kom je er snel genoeg achter of het betrouwbare informatie is of niet.
Te mooi om waar te zijn
En over het algemeen geldt nog steeds: als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dit vaak ook zo. Jezelf informeren over de verschillende wetenschappelijke artikelen helpt natuurlijk ook, en ik kan de bovengenoemde website zeker aanraden hiervoor. De overige lessen van de 8 weken durende cursus gaan over de spijsvertering, koolhydraten, vetten, eiwitten, energie, gewicht en sport.
Dat heb je mooi geschreven. En leuk dat je die cursus gaat volgen. Je zal vast wel wat feiten plaatsen wat je daar geleerd hebt. Dus worden wij ook weer een stuk wijzer.
Hoi Ramona,
Dat zal ik zeker doen! Wie weet wat we nog van elkaar kunnen leren zo 🙂
Groetjes Milou