Het geheim van dit gerecht zit in een vreemd product. En nee, het is niet duur of onvindbaar. Sterker nog, je gooit het normaal door het afvoerputje. Zonde! Want van het vocht uit een potje bonen of kikkererwten kan je heerlijke dingen maken zoals merenque, schuimpjes, pavlova en deze heerlijke chocolademousse. Dit goddelijke goedje noemen we aquafaba en gooien we dus nooit meer weg. Je kan het makkelijk een paar dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje, tot je weet wat je ermee wilt doen. Oh, en natuurlijk kan je er ook slagroom van maken.
Je kan het vocht van alle soorten bonen gebruiken. Ik gebruikte bruine bonen.
Ingrediënten
- het vocht uit twee potten bonen of kikkererwten
- 2 el dadelsiroop (AH)
- 2 tl kokosbloesemsuiker
- 1 tl appelazijn
- 2 el cacaopoeder
Bereidingswijze
- Doe de aquafaba in een schone, ontvette kom en voeg de appelazijn eraan toe.
- Klop met de mixer tot het luchtig is (ongeveer 5 minuten). Je kan zien dat hij goed is als de sporen van je mixer even zichtbaar blijven (2 a 3 seconden).
- Voeg tijdens het mixen steeds in kleine beetjes de overige ingrediënten toe.
- Proef evt. na ieder ingrediënt even of je hem zoet genoeg vind en of de azijnsmaak weg is. Zo niet, kan je nog een beetje kokosbloesemsuiker of dadelsiroop toevoegen. Minder kan natuurlijk ook, net wat je lekker vind!
- Strooi er nog wat cacaonibs overheen en smullen maar!
Het is erg machtig dus ik heb de helft in de koelkast bewaard. Dit kan prima voor minimaal 1 dag. De mousse verliest niks van zijn stevigheid.
Vandaag weer een keer de chocolade mouse proberen te maken! Deze keer gelukkig wel gelukt na 2x falen..
Maar ik ben er achter gekomen dat veel verschillende potjes/merken kikkererwten een ander uitlek gewicht hebben (aquafaba).
Ik heb nu 1 blikje van de ah gebruikt en de ingrediënten hierboven gehalveerd en een beetje extra cacao en dadel stroop. Hij is nu idd heerlijk en lijkt op echte chocolade mouse!
Hij staat nu in de koelkast te wachten op vanavond!
Heerlijk een toetje eten zonder dat ik me schuldig hoef te voelen!!
LOVE IT!
Thanks Milou!
Hoi Moniek,
Wat fijn dat het nu wel gelukt is! Ik heb volgens mij destijds potten gebruikt waar 150g vocht in zit. Dit kan je in de winkel al berekenen door het uitlekgewicht van het netto gewicht af te trekken (staan beide op het etiket). Thuis is wegen natuurlijk veel makkelijker. Als ik het binnenkort weer maak zal ik alles eens exact afmeten en het recept aanpassen, dat is voor de lezers natuurlijk makkelijker 🙂
Geniet ervan!
Groetjes Milou
Wat een geweldig idee dit! Ik was opzoek naar een ‘suikervrij’ recept. Dank!
De mousse werd heel erg mooi stijf. Toen langzaam de suiker, stroop en cacao toegevoegd en helaas werd hij toen ineens helemaal slap. Helemaal terug bij af zeg maar. Het was gewoon ‘water’ ineens. Binnenkort nog maar eens proberen!
Lieve Linda,
Wat vervelend! Ik moet toegeven, het is echt een lastig product om mee te werken dat aquafaba. Eigenlijk moet je het niet meer aanraken zodra je de juiste dikte hebt bereikt. Je kan dan nog heel voorzichtig de overige ingrediënten er doorheen spatelen, of je kan de ingrediënten tijdens het mixen toevoegen voordat je mousse de juiste dikte heeft.
Ik hoop dat het de volgende keer wel lukt! Overigens eet ik de ‘vla’ die je krijgt als het mislukt is ook gewoon op hoor, best lekker! 😉
Groetjes Milou
Vandaag ook eerste keer geprobeerd! Blik bio kikkererwten van Bioitalia merk. 400gr/240gr uitgelekt dus 160gr vocht. Het opkloppen lukte vrij aardig, daarna twee el kokosbloesemsuiker erbij en nog even geklopt (alles met de mixer). Daarna twee el cacaopoeder erbij en verder gemixt en toen is het boeltje in elkaar gezakt…. 🙁
Volgende keer op tijd stoppen met kloppen en de cacao ‘spatelen’ zeker?
Smaak is wel lekker 🙂
Beste Carl,
Je moet inderdaad echt op tijd stoppen met kloppen. Zodra het mengsel stijf is moet je er eigenlijk niks meer aan hoeven doen. Je kan dus de ingrediënten er eerder bij doen of inderdaad (misschien nog beter) spatelen. Hoewel het soms door spatelen zelfs ook weer inzakt.. Blijft een lastig product! Keep trying 🙂