Hmm, Vietnamese loempia’s. Deze heerlijke snack durf ik op de markt niet meer te halen, maar gelukkig kan je ze ook heel makkelijk zelf maken! Weet je zeker dat ze vegan zijn, en bevatten ze ook nog eens veel minder vet.
Ingrediënten voor 10 middelgrote loempia’s
Maatje tussen de echte Vietnamese loempia’s en de loempia’s van de Chinees in. 🙂
- 1 pak filodeeg. De meeste soorten filo bladerdeeg zijn vegan. Van de merken ‘Bake at home’ en ‘Easy Bakery’ sowieso. Beide verkrijgbaar bij de AH. Ik gebruikte 1 doosje met 10 grote lappen (zie foto’s).
- 600g wokgroenten, fijn gesneden. Bijvoorbeeld een Chinese groentemix + knoflook en evt. ui, of maak zelf een samenstelling van bijvoorbeeld prei, taugé, ui, knoflook, wortel, paksoi, witte kool en/of paprika.
- 100g glasnoodles
- 2 el sojasaus
- 1 el nasikruiden
- Evt. chilivlokken
- Evt. vegan kipstukjes of gehakt
Bereiding
- Laat de vellen filodeeg 2 uur ontdooien op het aanrecht, in de verpakking.
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Bak de groenten. Begin altijd met de ui en knoflook en voeg na een paar minuten de overige groenten toe. Je kan bakken in olie of in een klein laagje water. Zorg dat alles klein gesneden is, dan rolt het straks makkelijk in het deeg.
- Wil je vegan vlees toevoegen, bak dit dan in een aparte pan in een klein beetje olie. Voeg het voor het kruiden toe aan de groenten.
- Laat evt. de groenten uitlekken in een vergiet, doe ze vervolgens terug in de pan.
- Bereid de glasnoodles zoals aangegeven op de verpakking en laat, als ze klaar zijn goed, uitlekken in een vergiet.
- Voeg de sojasaus en nasikruiden toe en breng het geheel op smaak met peper en zout. Voeg evt. chilivlokken toe voor meer spicy loempia’s. Niet teveel want deze zijn erg sterk!
- Vet een grote ovenschaal in met wat olie of neem een ovenplaat en bedek deze met bakpapier.
- Maak je werkblad schoon of neem een grote snijplank en leg hier 1 vel filodeeg op in een ruit, dus met de punt naar je toe.
- Neem wat noodles en leg deze onderaan het vel in een horizontaal streepje.
- Schep hier bovenop wat groenten.
- Breng de onderste punt nu over de vulling en stop de punt onder de vulling, trek strak aan.
- Vouw nu de linkse en rechte punt naar binnen.
- Maak de bovenste punt een beetje vochtig met water.
- Rol nu de hele rol strak op. Als het goed is blijf hij netjes dichtgeplakt zitten.
- Leg het rolletje in de ovenschaal of op de bakplaat.
- Herhaal deze stappen tot alle deeg en vulling op zijn.
- Bak de loempia’s in 20 minuten gaar en bruin. Als de onderkant nog niet gaar is draai je ze even om en laat je ze nog 10 minuten verder bakken.
Smullen maar!
Ben je niet zo strikt in suikervrij eten, dan zijn deze loempia’s erg lekker met sweet chili saus.
Hai Milou,
Net de loempia’s gemaakt in plaats van de curry die voor dag 20 op het programma stond omdat bloemkool nu zo duur is. Ze waren heerlijk! Ik heb rijstvellen gebruikt ivm glutenvrij, die zouden nog wat knapperiger mogen maar de vulling was heerlijk! Dank je wel! Groetjes, Monique
Hoi Monique,
Wat leuk dat je mijn recept geprobeerd hebt en wat fijn dat je het lekker vond! Bedankt voor je reactie 🙂
Groetjes Milou
Hee meis! Dit is echt mijn favo recept van jou. Ik ben echt een sucker voor loempia’s en eindelijk is er een vegan optie! Je tutorial loempiavouwen maakt het ook ontzettend makkelijk en snel. Dankjewel voor het delen! 😀 Ik doe ook mee met je winactie. 🙂
Liefs!
Lieve Samantha,
zeer goede keus! Deze zijn ook bij mij favoriet, hihi.
Bedankt voor je berichtje en succes met de wedstrijd 🙂
Liefs, Milou
Oeh dat ziet er heel lekker uit! Ik ga ze binnenkort maken. Nu had ik een vraagje; kan ik de loempia’s ook invriezen? En zo ja; is dit dan het beste om te doen voor of na het afbakken in de oven?
Alvast bedankt!
Hoi Denise, dat is een goede vraag. Ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd, maar ik zou zeggen na het bakken. Het filodeeg wordt namelijk erg zacht en plakkerig als je ermee gaat werken en ik denk niet dat je het dan nog goed van elkaar af krijgt als je ze invriest.
En als het deeg al uit de vriezer komt kan je het niet zonder eerst te bereiden weer opnieuw invriezen na ontdooien! Misschien kan je ze voorbakken (dus iets korter bakken), dan invriezen en later afbakken. Succes!