Het is ons met de paplepel ingegoten, letterlijk, witte suiker. Bah! Dit product is net als witte rijst extreem geraffineerd (bewerkt) en daardoor zijn alleen de slechte stoffen overgebleven. Witte suiker zorgt voor enorme pieken (en daarna dus enorme dalen) in je bloedsuiker door de hoge glycemische index (GI)* van 68. Hier komen de sugarcravings vandaan, die je doen hunkeren naar meer suiker. Zo beland je in een vicieuze cirkel die er uiteindelijk voor zorgen dat je dikker wordt en suikerverslaafd raakt (lees ook eens deze blog). Dat is dus niet de bedoeling, weg ermee!
Feit is, zoetmakers heb je gewoon nodig om iets echt lekker zoet te maken. Maar geen paniek, want nu we de witte suiker overboord hebben gegooid zijn er nogsteeds voldoende gezonde vervangers. Deze vervangers zijn natuurlijke, onbewerkte producten. Hun beste eigenschap is dat ze je bloedsuikerspiegel mooi stabiel laten. Let wel op met het gebruik, snoep ook dit met mate, het is tenslotte toch suiker en bevat dus veel calorieën.
Kokosbloesemsuiker
Met stip op 1! De kokosbloesemsuiker. Met een GI van 30-35 zorgt het amper voor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Ook bevat het veel antioxidanten, nog meer dan kiwi’s of mango’s! Kokosbloesemsuiker wordt hoog in de palmboom uit de bloesem getapt.
Let op, dit product is aanzienlijk verschillend van palmsuiker. Voor palmsuiker worden sowieso andere palmbomen gebruikt en de suiker wordt uit de stam gehaald. Veel mensen hebben bij het gebruik van deze suiker wel pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, ondanks dat deze suiker dezelfde GI heeft als kokosbloesemsuiker.
Kokosbloesemsuiker kan je in dezelfde hoeveelheid gebruiken als witte suiker, dus je kan nu heel makkelijk je eigen recepten in een handomdraai een stuk meer verantwoord maken!
Ik gebruik onderstaande kokosbloesemsuiker van de Action. Biologisch. (325g voor 2,95)
Ahornsiroop (Maple syrup)
Ahornsiroop is een heerlijke dunne stroop die je kan gebruiken om bijvoorbeeld koekjes, cake, taart en desserts mee te maken. Het is ook erg lekker op pannekoeken of in de (soja)yoghurt. Verder gebruik ik het om bijvoorbeeld zelfgemaakte amandelmelk wat zoeter te maken. Een erg veelzijdig product dus.
Ik gebruik onderstaande biologische maple syrup van de Hoogvliet (250ml voor 4,69). Meteen een handige tip: doe een zakje tussen het flesje en het dopje, dan plakken ze niet aan elkaar vast!
Dadelstroop
Hier had niemand mij ooit over verteld, maar omdat ik zoveel met dadels werk tijdens deze 50 dagen en dadels echt funest zijn voor iedere hakmolen, blender, keukenmachine, en ga zo maar door, twijfelde ik geen moment om deze te kopen toen ik hem zag staan! Ingrediënten: 100% biologische dadelstroop. En ook nog eens zeer makkelijk in gebruik. Score! Gevonden bij de Albert Heijn (350g voor 2,99). Ik gebruik dit schatje altijd in plaats van echte dadels als ik er een glad papje van moet maken, bijvoorbeeld voor chocopasta (eh, ja echt! Jummie! Kijk hier voor het recept), chocoladestroop voor over de pannekoeken of in de warme chocolademelk.
* De Glycemische Index
De glycemische index (GI) geeft een inschatting voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt als iemand koolhydraten (dus ook suikers) heeft gegeten. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glycemische index hebben.
Geef een antwoord